#lastele, ediţia Tîrgu Neamţ

Weekend-ul trecut, am făcut o excursie la Tîrgu Neamţ, după ce Alex a primit un telefon de la un cadru didactic al unui liceu de acolo. Am fost surprinşi amândoi, pentru că, de mult timp, nu am mai dat peste nişte profesori care să-şi sacrifice zilele libere pentru a implementa astroproiecte cu elevii. Şi nici elevi care să vină la şcoală, sâmbătă şi duminică, pentru a mai învăţa ceva. 

Aşadar, vineri seara, am ajuns la Tîrgu Neamţ (mulţumim, Dragoş şi Porsche Bucureşti Vest 2 pentru susţinere), unde am fost cazaţi la Seminarul Teologic de Băieţi de pe lângă Mănăstirea Neamţului. Gazdele noastre au fost mai mult decât primitoare şi ne-am simţit foarte bine în casa de protocol unde doamna profesoară Beca ne-a condus.

Sâmbătă dimineaţa, am ajuns la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, unde ne aşteptau vreo 30 de elevi şi cadrele didactice de matematică, limba română şi fizică. Alex a ţinut cursul de astrofotografie în cadrul proiectului pe care şcoala îl desfăşoară în parteneriat cu alte licee din Europa.

Timp de aproape şase ore, elevii au descoperit fotografia, astronomia şi, mai ales, astrofotografia (curs pe care Alex îl va ţine şi la F64), punând o mulţime de întrebări. Mi-a plăcut mult de ei pentru că au fost curioşi. E o trăsătură pe care o văd tot mai rar la generaţiile tinere.

După ce am auzit zeci de wow-uri, la fiecare poză proiectată pe tablă, am ieşit în curte, unde elevii au instalat telescopul pe care şcoala l-a cumpărat pentru a-i ajuta să înţeleagă mai bine ce e deasupra capetelor noastre, în fiecare noapte. S-au uitat la soare şi, partea care le-a plăcut cel mai mult, au fotografiat soarele cu aparatele personale. Cu toţii au fost extrem de încântaţi şi, dacă de dimineaţă, unii au mărturisit că au venit mai degrabă pentru că aşa li s-a solicitat, la finalul zilei, nu mai era nimeni care să nu fie interesat de astronomie şi fotografie.

Pentru ca astroziua să se încheie perfect, după ora 19.00, ne-am întâlnit în curtea Seminarului Teologic, de unde ne-am bucurat de un cer negru, plin de stele, aşa cum nu prea găseşti lângă oraşele mari. Alex le-a spus poveştile constelaţiilor, până norii au acoperit toată zona. Au urmat observaţiile la Lună şi Jupiter şi, evident, fotografiile de grup. Chiar dacă erau doar 8 grade, elevii au stat la observaţii până târziu 🙂

Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a fost atitudinea doamnei profesoare Mihaela Beca, creierul proiectului şi omul care a înţeles că pasiunile sunt printre cele mai importante valori pe care le are un om. Doamna profesoară a avut grijă ca totul să decurgă bine şi i-a motivat pe elevi să descopere astronomia, nu doar ca ştiinţă din manual, ci şi ca experiment real, prin observaţii repetate.

În urma proiectului, doamna profesoară şi elevii săi vor organiza o expoziţie de astrofotografie pe care de abia aştept să o văd! 😉

Sharing is caring 😉

3 comentarii la „#lastele, ediţia Tîrgu Neamţ”

    1. N-a fost decat o descriere frumoasa. Adevarata poveste e scrisa de un om minunat, de un profesor de matematica, dna Mihaela Beca. La multi ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.