Ei se dau peste cap

In general, lumea ajunge pe blogul meu cautand termeni legati de domeniul aeronautic. Am vazut ca multi dintre ei sunt interesati de pilotii acrobati din Romania. Ma gandeam sa fac o scurta trecere in revista a acrobatilor pe care i-am cunoscut sau i-am vazut evoluand la mitinguri. Daca descrierile par subiective, e pentru ca pe majoritatea i-am cunoscut personal, iar cu o parte dintre ei am si zburat.

As incepe cu instructorul care m-a scos la simpla comanda, dl. Simion Campean, de cinci ori campion national la acrobatie cu planorul. Acum o luna, cand cautam pozele de la aerodrom, am dat peste una in care instructorul meu, foarte tanar, castigase locul I la Nationalul de Acrobatie. Acum a iesit la pensie si instruieste tineri pe un avion ultrausor. E un foarte bun pilot si, in acelasi timp, un pedagog extraordinar.

Al doilea pe lista mea e un alt instructor devean, Gheorghita Stamate, care a zburat de multe ori in celula la mitinguri cu dl. Campean. Acrobatia cu planorul are un singur defect – de fapt, zborul cu planorul are un defect atunci cand vine vorba de mitinguri: nu face zgomot. In consecinta, publicul habar n-are ca evolueaza cineva la verticala, asa ca gamele acrobatice trec de multe ori neobservate, din pacate. Dl. Stamate a fost si el campion national la acrobatie. Momentan, e instructor la Deva si inca se da peste cap la mitinguri aviatice.

Next is Stefan Toganel aka Togo, unul din pilotii care mi-au demonstrat ce inseamna dragostea pentru zbor. A facut acrobatie la mitinguri (si cu planorul, si cu avionul) in urma cu ceva vreme, iar acum e solicitat de cele mai multe ori in organizarea concursurilor de profil. Cu Togo am facut acum cativa ani un razmut de am vazut si soarecii din lanul de porumb ;)).

O figura des intalnita pe la Nationalele de Acrobatie a fost Radu Cristea, un pilot extrem de talentat, care a reusit sa-l detroneze pe dl. Campean in 2006, daca tin bine minte. A zburat atat la planor, cat si la motor, a fost instructor pe Extra 300 L, membru al Lotului National de Acrobatie, iar acum e pilot de linie.

Cu Radu Cristea in formatie zbura si Vlad Borzea aka Misu Kamikaze, un alt pilot acrobat talentat, care obisnuia sa ne lase cu gurile cascate pe la mitinguri. Avea un fix: sa evolueze foarte jos :)). Si i-a iesit de fiecare data. Imi amintesc ca eram pe Baneasa in urma cu vreo 4 ani, de Ziua Aviatiei. Dupa ce au zburat Zlinurile si planoarele, a decolat Vlad Borzea cu un Extra 300 L, s-a dat peste cap vreo 5 minute, dupa care a facut o trecere pe spate pe la 10 m deasupra solului. La un moment dat a disparut din campul meu vizual si ma gandeam ca exista doua posibilitati la final: fie auzim un bum si vedem un nor de fum, fie apare la verticala si mai face o vrie plata. Acum zboara si el, ca si Radu Cristea, pe avioane cu multe geamuri.

Ioan Postolache este, dupa parerea mea, un acrobat de exceptie. A fost component al Lotului National de Acrobatie al Romaniei, a zburat peste 10 tipuri de avioane, este cel care a intemeiat formatia Hawks of Romania, iar acum zboara, alaturi de Dan Stefanescu, cu YAK-urile 52 TW, in formatia Iacarii Acrobati. A participat la Aero GP in 2007 si 2008. Mai multe detalii despre Iacarii Acrobati gasiti aici.

George Rotaru era pilot planorist pe vremea cand l-am cunoscut si isi dorea foarte mult sa devina instructor. Pentru ca i-am urmarit evolutia, pot spune ca a obtinut ce si-a dorit, poate chiar mai mult de atat. E cunoscut ca un bun planorist la probele de distanta, dar s-a remarcat si la acrobatie. A iesit instructor de planor in urma cu cativa ani, zboara Zlinul si e capul formatiei Hawks of Romania, alaturi de care a reprezentat Romania in Coreea anul trecut, in toamna. De asemenea, a fost numit si comandant al Aeroclubului Clinceni. Spre deosebire de alti piloti, despre care se spune deseori ca au ajuns sa zboare doar datorita pilelor si relatiilor pe care le-au avut, George a muncit mult pentru a ajunge acolo unde si-a dorit mereu si a fost un exemplu de urmat. Pana la urma, talentul si vointa conduc spre implinirea dorintelor.

Ca tot vorbeam de talent cu carul, cel mai bun exemplu este Mihai Dobre Tone (foto), care la doar 23 de ani invarte pe cer un avion extraordinar: Extra 300 L. L-am vazut evoluand la mitinguri, l-am vazut si in cantonament la Deva. imi aduce aminte de Misu Kamikaze, dar imi pare putin mai calculat. N-are evolutii teribiliste, nu face nimic dupa ureche, e modest si cu simtul umorului. E aripa stanga a formatiei Hawks of Romania. I see good things in his future 😛

Despre Catalin Prunariu s-au scris multe. Ba ca a ajuns la acrobatie pe Extra datorita reputatiei tatalui sau, dl. Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut roman, ba ca e un pilot foarte bun si multe altele. Parerile sunt impartite. Crescand pe aerodrom, printre piloti si avioane, am constatat un lucru: daca nu esti facut pentru zbor, nu prea ai cum sa ramai in zona. Poti sa ai sute de pile; daca n-ai un strop de talent si dorinta de a zbura, poti sa plangi langa avion, ca tot nu ajungi pilot. Catalin Prunariu este aripa dreapta a Hawks of Romania si, totodata, managerul formatiei. De asemenea, este inspector la AACR, unde zboara Beechcraft 900 KingAir.

Ferencz Laszlo a fost campion national la acrobatie cu planorul (proba data pe IAR-35), iar acum e in Lotul National de Acrobatie si se pregateste pe Extra 300L. Cred ca e un pilot complet pentru ca a avut rezultate notabile atat la zborul de distanta, cat si la cel acrobatic. In ultima vreme, zboara IAR-35 la mitinguri, un planor gandit special pentru gamele de inalta acrobatie.

Attila Goger este „coada” formatiei Hawks of Romania de putin timp. Zboara si planorul, dar nu stiu sa fi fost campion national pana acum. L-am vazut evoluand fara formatie doar in cantonamente. Sa speram ca va avea game solo la mitingurile care vor urma.

Ar mai fi Adrian Iovu, care zbura pe IAR-35 la mitinguri, iar acum e la Carpatair; dl. Nicolae Virca, pilot la Zlin si Extra, dar care a iesit la pensie si zboara la privati, din cate am auzit. Bineinteles ca lista nu e completa, dar la ora asta nu-mi mai vine niciun nume in minte. Asadar, lista ramane deschisa. Astept completari, sugestii, opinii, reclamatii and so on…

Sharing is caring 😉

5 comentarii la „Ei se dau peste cap”

  1. 🙂 Faina prezentare, Anca. Ar fi frumos daca ai putea sa aduni informatii si despre cei mai vechi, care inroseau prin anii ’90 motoarele Zlin-urilor 50, antrenandu-se deasupra aerodromului Gh. Banciulescu de la Strejnicu, Ploiesti. Mi-aduc aminte destul de putine nume care au zburat pe acolo, doi dintre ei mi-au fost instructori si acum s-au mutat definitiv printre nori (Pal Mihai, Gica Militaru)… mi-aduc aminte si de antrenorul lor, un domn in varsta (nu mai stiu… Albu, parca), care ne facea pur si simplu sa uitam sa respiram cand isi rotea maiastru Zlin-ul 726 la cativa metri inaltime… iar Zlinul 726 nu este nici pe departe un avion de acrobatie pura ca Zlinul 50 sau Extra…

    Am sa incerc sa mai adun ceva informatii de la fostii colegi de aerodrom iar daca doresti sa le compilezi intr-un material mai amplu, da-mi de stire 🙂

    1. Multumesc, Dan. Mi-ar placea sa mai adaug informatii, insa am ales sa scriu despre oamenii pe care i-am cunoscut personal si cu care, in mare parte, am si zburat. Mi-a fost mai usor sa ii descriu – de aceea, cred ca se simte ca sunt subiectiva -, insa daca am informatii, pot scrie si despre cei care va taiau respiratiile cu evolutiile lor spectaculoase.

      Sa ai o zi frumoasa,
      Anca

  2. ¨As vrea sa zbor perpetuu¨ asa zicea unchiul meu din Ploiesti … Gica Militaru , comandantul aeroclubului din Strejnic. :(( Acum o luna s-au implinit 10 ani de la moartea lui. Eu toata viata ma voi gandi la el, nu ca pilot ci ca om bun ce a fost in viata de zi cu zi. E un exemplu rar pentru mine. Multumesc Anca ca cineva se gandeste la ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.