Baking during the Midnight Sun

Being a seasonal baker above the Arctic Circle has some interesting advantages. We bake from May until September, so basically we get to be in the bakery during the high season, when the tourists are flooding the islands. At the same time, we bake during the Midnight Sun, which means that it doesn’t matter if one works night or day shifts. Somehow, I’m pretty lucky to be baking in this corner of the world because I can take the night shifts easier. The only difference between day and night is the number of people I have around. The bakery is open everyday from 9 to 17 and during all these hours we bake (everything is handmade) between 700 and 1500 cinnamon rolls (July is the crazy month when we normally bake over 22 000 pieces). At night, we bake bread and start rolling cinnamon rolls so we are ready by 9 AM when the first customers already wait in a queue in front of the bakery. I enjoy baking at night because it’s pretty quiet and, at the same time, I get to see all the beautiful light that Lofoten has to offer during the Midnight Sun. The landscape is bathed in orange, pink, bright yellow and sometimes grey and dark blue. All summer long, weather is a bit more stabile than in winter, so winds are pretty mild. I love to sit in front of the bakery and listen to the tiny village sleeping. It feels like time stands still. There is something magical about this place.

____________

Să faci pâine deasupra Cercului Polar înseamnă să confunzi, uneori, ziua cu noaptea. Brutăria e deschisă din mai până în septembrie, așadar facem pâine în plin sezon turistic, când insulele sunt literalmente inundate cu oameni din toată lumea. În același timp, facem pâine pe perioada Soarelui de la Miezul Nopții, ceea ce înseamnă că nu prea contează dacă lucrezi ziua sau noaptea. Singura diferență între tura de zi și cea de noapte este numărul de oameni pe care îl ai în jur. Brutăria este deschisă zilnic între 9 și 17, timp în care facem între 700 și 1500 de melci cu scorțișoară (totul este făcut manual). Noaptea, coacem pâine și rulăm câteva tăvi de melci, astfel încât la 9 dimineața să fim gata pentru clienții care deja stau la coadă în fața brutăriei. Îmi place să lucrez în tură de noapte pentru că e liniște și pot lucra în ritmul meu. De cele mai multe ori, lucrăm în doi, astfel că munca se transformă în distracție. Plus, prindem cea mai frumoasă lumină în care se scaldă insulele pe parcursul verii. Uneori, ieșim la o cafea în fața brutăriei și ascultăm liniștea în care se scufundă satul adormit. Timpul parcă stă în loc în locul ăsta magic.

Sharing is caring 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *