Azi, a început ZileleBiz, unul din evenimentele mele preferate, organizat de Marta Uşurelu şi echipa Biz. Prima zi a fost dedicată antreprenoriatului şi antreprenorilor şi a fost deschisă de Adina Vlad de la Unlock Market Research. Ea a prezentat o tipologie a antreprenorilor şi ne-a dat câteva indicii legate de comportamentele acestora.
A urmat prezentarea Anetei Bogdan, fondator Brandient, un icon al industriei de branding din România şi nu numai. Ca de obicei, Aneta Bogdan a făcut apel la lipsa interesului manifestat de statul român vis-a-vis de mediul de business. Prezentarea sa s-a intitulat „Let a thousand flowers bloom„, sintagmă cu rădăcini asiatice, rostită şi de Mao în discursurile sale.
Aneta Bogdan ne-a demonstrat, pentru a nu ştiu câta oară, că mergem pe un drum destul de greşit, atât timp cât statul nu lasă antreprenorii să exploateze potenţialul existent în România.
„Antreprenoriatul este o formă de a produce o valoare nouă„, spune Aneta Bogdan, oferind, probabil, cea mai concretă definiţie a antreprenoriatului. Dincolo de lipsa de interes a statului faţă de antreprenoriat, Aneta Bogdan a menţionat corupţia, despre care a spus că este „un mind set în care acceptăm că nu vom avea standard, dar vom avea oricum succes”. O altă piedică pusă în calea antreprenorilor din România este confuzia sistemului legal şi lipsa lui de predictibilitate.
Pentru că Brandient are un birou deschis şi în Singapore, Aneta Bogdan a făcut o comparaţie între statul român şi statul singaporez. „Statul singaporez mă tratează ca pe unul de-al lor, pe când statul român mă tratează cu dispreţ. Majoritatea romanilor au ajuns antreprenori de nevoie. Ei au nevoie de knowledge. Statul ar trebui sa dea subventii pentru asta„.
Discursul Anetei Bogdan s-a încheiat îndemnul adresat media de a lăsa-o mai moale cu topurile celor mai bogaţi români şi de a susţine şi a aduce în atenţia publicului oamenii de succes, antreprenorii care fac lucrurile să se întâmple.
Primul panel a fost încheiat de Radu Enache, President & CEO, Continental Hotels şi de Florin Talpeş, CEO, Bitdefender. Dacă penultima prezentare a fost foarte targetată, prezentarea lui Florin Talpeş a fost uşor tehnică. Lucru deloc surprinzător, având în vedere domeniul de activitate al Bitdefender. Totuşi, m-aş fi aşteptat la ceva mai mult şi mai concentrat.
„Ca sa intelegi un antreprenor, trebuie sa intelegi comportamentul unui delicvent juvenil” – Dragoş Anastasiu
Al doilea panel a fost deschis, în vervă, de Dragoş Anastasiu, Preşedinte Eurolines, unul dintre antreprenorii de succes ai României. Prezentarea a fost interactivă şi a evidenţiat diferenţele dintre un antreprenor şi un manager. Dacă un manager mai poate invoca fişa postului, un antreprenor se va ocupa şi de lucruri care nu intră neaparat în zona sa de competenţă. Per ansamblu, prezentarea lui Dragoş Anastasiu a fost despre bun simţ 😉
A urmat Tiberiu Moisa, Director Executiv Clienti Corporativi & IMM, Banca Transilvania, care a vorbit despre multe aspecte pe care le presupune antreprenoriatul. M-a lăsat puţin rece, pentru că el este corporatist, nu antreprenor. Nu cred că poţi emite foarte multe judecăţi de valoare în legătură cu ceva ce nu ai experimentat. Uşor deplasată mi s-a părut şi lungul elogiu adus eşecului. Cum vorbeşti despre eşecul unui antreprenor, dacă tu nu ai trecut prin asta? E destul de simplu să priveşti de pe margine şi să îţi dai cu părerea. Anyway…
După discursul lui Tiberiu Moisa, am urmărit o prezentare de produs. Daniel Rusen, Product Manager Office365, Microsoft Romania, a vorbit despre produsul Office365. Totul ar fi fost ok, dacă nu ar fi pomenit de Băcănia Veche, unul dintre clienţii care au ales noul produs Microsoft. Daniel Rusen a descris proiectul lui Marius Tudosiei, prezentat ca model de business personal, anul trecut, la ZileleBiz, ca „un aprozar”. Mi se pare trist că tu, furnizor de servicii, habar nu ai cu ce se ocupa clienţii tăi. Şi mai rău mi se pare că nu eşti în stare să vorbeşti pe un ton pozitiv despre ăia care îţi cumpără produsul. La finalul prezentării, am constatat că nu eram singura nemulţumită, pentru că altcineva din public a ţinut să clarifice câteva aspecte ale prezentării: 1. prezentarea ar fi fost mai utilă dacă ar fi cuprins doar beneficiile de care se pot bucura antreprenorii dacă aleg să cumpere produsul şi 2. Băcănia Veche nu e un aprozar, ci un proiect foarte apreciat, dezvoltat de un om capabil.
Octavian Bădescu, antreprenor – fondator Sameday Courier, a uimit prin atitudinea entuziastă şi mă gândesc că dacă măcar jumătate dintre antreprenorii români ar avea entuziasmul său, lucrurile s-ar mişca mai repede şi mai bine. Ne-a povestit despre cum nu a fost angajat de McDonald’s, acum 15 ani, şi cât de mult se bucură că nu i s-a întâmplat asta. „Never give up!„, aşa şi-a încheiat discursul Octavian Bădescu.
Dorin Bodea, Antreprenor, Senior Consultant Result Development, a avut o prezentare interesantă, însă abundenţa de grafice şi timbrul uniform au făcut-o destul de neatractivă. Mi-a plăcut, totuşi, că a ţinut să spună că antreprenoriatul social nu este CSR. Poate le mai intră unora în cap chestia asta.
Atmosfera a fost revitalizată de prezentarea lui Shachar Shaine, CEO Integra, care a spus, în glumă, că a trecut de la industra berii la cea a cărnii pentru că îi place să combine berea cu micii 🙂 Shachar Shaine a punctat foarte bine câteva aspecte ale vieţii de antreprenor: „Vacanţele mele sunt flexibile de când am devenit antreprenor. Eu cred în leadership. Trebuie să mergi acolo unde se întâmplă lucrurile„.
Cei care vor să devină antreprenori trebuie să ştie că vieţile lor se vor schimba radical şi că va fi nevoie de multă muncă. Din cauza asta, nu toţi oamenii pot deveni antreprenori. „Fratele meu geamăn e puţin mai conformist, lucrează într-o corporaţie. Dar e bine, lui ii place„.
Panelul a fost încheiat de Cristian Darmanescu, Alfredo Foods, a cărui prezentare a îmbinat teorii de antreprenoriat cu munca sa de zi cu zi + slide-uri despre realizările companiei.
A urmat panelul 3, pe care l-am ratat. Aştept următoarele zile, dedicate inovaţiei, CSR-ului, managementului şi, bineînţeles, Media&Marketing.
Ca o concluzie personală: eu nu sunt (deocamdată :P) antreprenor, dar de când job-ul meu nu mai înseamnă mers la birou, viaţa s-a schimbat pretty much. Freelancing-ul nu înseamnă timp liber, dar îţi oferă flexibilitate, te disciplinează şi te face să devii eficient. Dacă, înainte, lucram 8 ore/zi, acum am zile în care muncesc şi 16 ore. Dar timpul trece altfel, fac ceea ce îmi place şi satisfacţiile nu întârzie să apară. Pe de altă parte, s-a dus confortul salariului de la finalul lunii, dar a apărut emiterea de facturi 😛
Photo credits: Vali Mirea
4 comentarii la „#zilelebiz. Ziua 1. Despre antreprenoriat”