După Safety Demo 2012, care a fost un eveniment cu public restrâns, întrucât scopul era ca 16 piloți să facă o serie de antrenamente și cazuri speciale alături de Iacării Acrobați și lituanianul Jurgis Kairys, cei trei zburători români vor face o trecere, joi, 10 mai 2012, la ora 18.25, la verticala Palatului Elisabeta. Îi puteți vedea din parcul Herăstrău.
Revenind la Safety Demo: evenimentul a ieșit foarte bine. M-am bucurat foarte mult să îi revăd pe câțiva dintre zburătorii pe care îi știu de o veșnicie și să petrecem, împreună, două zile cu capul în soare, în miros de carburant ars și cu ochii după avioane. Noaptea, ne-am uitat la stele, prin telescopul adus de la București de Alex și pus la dispoziția noastră de instrumenteoptice.ro.
Pe lângă briefingurile ținute de Iacării Acrobați, Jurgis Kairys și Cornel „Q” Marinescu, participanții la eveniment au avut ocazia să-l întâlnească și să îl asculte povestind despre filosofia safety în cazul zborului cu planorul pe Cătălin Porumbu, deținătorul recordului de distanță în România și unul din cei mai buni planoriști care încă mai zboară în țară.
Pe Cătălin îl știu de… când lumea. Cu el am învățat zborul termic, după ce m-a instruit tata, cu el am făcut și un zbor de 470 km, cu IS-32A. Cătălin e combinația perfectă între talent și teorie, un fel de om-pasăre, care se ghidează mereu după bun simț. Și unde mai pui că are și simț pedagogic, astfel că piloții care i-au trecut prin mână zboară acum în concursuri naționale și internaționale.
Cătălin a rămas la fel de modest cum îl știam. Și face, așa cum obișnuia când ne vedeam, mai des, la Deva, ceea ce îi place cel mai mult: zboară. Cătălin zboară pentru că zborul cu planorul e his second nature, după părerea mea. Nu-l văd făcând altceva. Iar familia îi e mereu alături, indiferent că vorbim de vreun concurs internațional sau de o zi obișnuită, petrecută la aerodrom.
Cătălin zboară la Bănești, la aerodromul Iacărilor Acrobați. După ce ne-a expus filosofia safety pentru zborul cu planorul și ne-a povestit câteva experiențe personale – de menționat că, în 30 de ani de zbor, Cătălin nu a avut niciun accident/incident aviatic -, ne-a dezvăluit adevăratul motiv pentru care ne-a adunat în hangar: lansarea Bursei pentru planoriști „Sergiu Sidon”.
Bursa acoperă costurile a 10 zile de pregătire, în zbor și la sol, a unui planorist tânăr, care are perspective de performanță, în compania lui Cătălin Porumbu. Pregătirea se va desfășura la Bănești, iar planoristul va fi selecționat de Cătălin, instructorul de zbor Marian Simion și Matei Sidon, fiul lui Sergiu Sidon.
Mă bucur că există astfel de inițiative în România și, mai mult, mă bucur că oamenii doresc să paseze mai departe binele pe care l-au primit la un moment dat, în viață. Sergiu Sidon a fost cel care a influențat cariera de planorist a lui Cătălin, așadar această bursă vine ca o mulțumire, peste timp, pentru susținerea pe care Sergiu i-a acordat-o lui Cătălin.
Dacă vreți să aflați mai multe detalii privind bursa, puteți să îi trimiteți un mesaj, pe Facebook, lui Cătălin.